معرفی اجمالی استاد حجه الاسلام و المسلمین نائیجی (مدّظلّه)
ایشان از منطقه نور استان مازندران هستند.
تا آنجا که بنده مطلعم از ابتدای ورودشان به حوزه ضمن بهرهمندی از اساتید مبرز در حوزه علمیه قم، با آیت الله علامه حسن زاده آملی مأنوس بوده و از محضر ایشان کسب فیض مینمودند.
شاید آنچه بتوان در معرفی ایشان بیان نمود، جامعیت ایشان در دو عرصه علم و عمل است.
اما از جنبه علمی
ایشان یکی از اساتید و محققین و از صاحب نظران مبرز در علوم معقول حوزه به شمار میآیند که سالیانی متمادی به تدریس تمامی کتب معقول در حوزه علمیه مشغول هستند و در این مدت شاگردان بسیاری را در این رشته تربیت نمودهاند.
کتب فلسفی متعارف حوزه اعم از بدایه و نهایه و شرح تجرید (کشف المراد)، شرح اشارات، شرح منظومه، اسفار اربعه و همچنین کتب عرفانی مرسوم که تمهید القواعد و شرح فصوص قیصری و مصباح الانس است را چندین دور تدریس نموده اند.
در همین زمینه تقریرات درس اسفار حضرت علامه حسن زاده آملی، شرح تمهید القواعد و شرح مصباح الانس، از ایشان به چاپ رسیده است. همچنین تقریرات شرح اشارات حضرت علامه نیز با نظارت ایشان و برخی از جلدها با قلم ایشان به نگارش در آمده است.
ایشان در علوم ریاضی، هندسه و هیأت، نیز صاحب فن و استاد و از نوادر حوزه هستند و بیش از ده سال است که به تدریس انواع کتب در این رشته ها پرداخته و تمامی کتب مرسوم در این علوم را تدریس نموده اند و حتی بنده شنیده ام که ایشان کتابی را در یکی از این رشتهها تدریس نموده اند که تا کنون کسی آن را درس نگفته است.
در این زمینه بد نیست به این نکته اشاره کنم که برخی از شاگردان ایشان در این رشتهها توانایی کار با اسطرلاب و استخراج زیج و تقویم و محاسبات نجومی را دارند.
علاوه بر معقول، ایشان سالیانی به تدریس فقه و اصول هم اشتغال داشته و کتب درسی حوزه از رسایل و مکاسب و کفایه و... را نیز تدریس نمودهاند و در این اواخر نیز کتاب سنگین و وزین «جواهرالکلام» را تا پایان بحث طهارت افاضه کردهاند.
با این توضیح میتوان ایشان را یک عالم ذوالفنون در دوره معاصر به حساب آورد که شاید در هر دورهای کمتر شخصیتی اینچنین بروز میکند.
همت بالای ایشان در کار علمی
جلسات درس ایشان در ایام درسی هر روز از ساعت 7 صبح تا ساعت 11، برقرار است و در ایام غیر درسی نیز هر روز دو ساعت صبح و دو ساعت عصر درس دارند.
آخرین باری که بنده برای هماهنگی درس اشارات خواهران خدمتشان رسیدم، ایشان فرموده بود: بنده در کل سال هیچ روز تعطیل درسی ندارم، مگر برخی از مناسبهای مذهبی، و الا از ابتدا تا انتهای هفته هر روز برنامه درسی دارم، حتی روزهای پنجشنبه و جمعه. فقط بعد از ظهر جمعه به خودمان استراحت می دهیم!
اما از جنبه عملی
ایشان در این جنبه جزء شاگردان خاص سلوکی نادره دوران آیت الله علامه حسن زاده آملی هستند و طبق گزارشاتی که از دیگر شاگردان حضرت علامه رسیده، حضرت علامه به ایشان علاقه ویژه ای داشته و در موردشان چنین فرمودهاند: «آقای نائیجی چیز دیگر است و حساب ایشان از بقیه جداست!»
یکی بزرگواران که از پیشکسوتان شاگردان حضرت علامه و هم سن خود ایشان هستند و البته در فضای سلوکی و معرفتی دستی در آتش داشته و مورد عنایت خود حضرت علامه نیز هستند، در مورد آقای نائیجی فرموده بودند: «گمان نمی کنم که در قم کسی مثل ایشان وجود داشته باشد!» و بر همین اساس به تمام شاگردانشان را توصیه می کردند که در درس آقای نائیجی شرکت کنند و همین طور هم میشد.
برگرفته از مدرسه باقرین:
http://baqerain.ir